cikolata
cikolata hediye
çikolata
Çikolatanın Faydaları
Çikolata sadece lezzetli bir yiyecek değil aynı zamanda çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.Herşey önce psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.
Çikolata Nedir ? 
Çikolata... İnkar edilemez bir karşı konulmazlık ve
 gizem... Kremalı, ipek yapılı, koyu, siyah, zarif renkli, süper tatlı, 
zengin lezzetli, değişik ümitler uyandıran aromalı... Çikolata`nın 
baştan çıkarıcı karakteri, duyguları uyandırabilir ve nabız atışını 
değiştirebilir... Bu cümleler, yiyecek uzmanı Phil Lempert'ın çikolata 
hakkında söyledikleri...
Dilinizin üstünde saf bir parça 
çikolata`yı, yavaş yavaş eritip, o coşku verici tadı sindire sindire 
almak hayatın oldukça keyif verici yanlarından biri değil midir?
Çikolata
 tarihte zaman zaman katı kurallı gruplar tarafından yasaklandı. 
Aztekler çikolatanın afrodizyak olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden, içinde 
çikolata olan tüm yiyecekleri, kesin bir biçimde kadınlara yasakladılar.
SADECE LEZZETLİ DEĞİL, YARARLI DA...
Çikolata
 sadece muhteşem lezzetli bir yiyecek değil, aynı zamanda yararlı da. 
Çikolata`nın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, 
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede rol oynadığı belirtiliyor. Aynı 
zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlıyor.
3000
 yıl önce Amerikan Aztek ve Mayalar çikolata`nın elde edildiği, kakao 
tanelerinin yetiştiği, kakao ağacını theobroma'yı yetiştirdiler.
Çikolata
 ağzına kadar, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, 
epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle dolu. Meyve, 
sebze, şarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao 
hayrete düşürecek kadar çok miktarda polyphenols içeriyor. Düşünsenize 
aynı miktardaki polyphenolü ya bir parça sütlü çikolata`dan ya da beş 
porsiyon meyve ve sebzeden alabiliyoruz.
36 gr kakaodan üretilen ürünlerdeki polyphenol içeriği:
Sütlü çikolata - 300 mg
Bitter çikolata - 700 mg
Kakao tozu - 1,300 mg
POLYPHENOL NE İŞE YARAR?
Polyphenolun
 vücut üzerinde bir çok etkisi olduğu belirtiliyor. Her şeyden önce 
polyphenol, antioksidan. Antioksidanlar, çevre kirliliği, sağlıksız 
beslenme, alkol, uyuşturucu ve sigara gibi vücuda zarar verici şeylere 
karşı hücrelerin dirençlerini arttırmaya yarıyorlar. Çünkü bu gibi 
etkenler hücrelere zarar verip, kansere sebep olabilir, vücut sisteminin
 yaşlanmasını hızlandırırlar.
Polyphenol kardiyovasküler 
hastalıkların önlenmesinde de yardımcıdır. Kakao polyphenolü kanın 
incelmesine yardımcı olup, pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve 
felç olma riskini düşürür. Ayrıca yapılan çalışmalar, kakao 
polyphenolünün aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de 
etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.
ÇİKOLATA`YI KARŞI KONULMAZ YAPAN NE?
Bazen
 çok şiddetli bir şekilde çikolata arzu ederiz. Bazen kızgın ya da 
depresif olabiliriz. Fakat biraz çikolata yiyince, kendimizi daha iyi 
hissederiz. Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine ise 
sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salıverilmesinin tetikler, 
ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.
MUTLULUK HİSSİ
Tabii
 çikolata`nın içindeki yüksek şekeri ve kaloriyi de göz ardı etmemek 
gerek. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir. Çikolata
 beyindeki serotonin seviyesini arttırır, ve mutluluk hissi verir. 
Kadınlar erkeklere nispeten çikolata`nın bu özelliklerine karşı daha 
duyarlıdır. Kimyacılar çikolata`nın içindeki maddelerin, insanın ruh 
hali üzerinde değer bir etki yarattığını söylüyorlar.
ÇİKOLATA`DAKİ KALORİ VE ŞEKER DURUMU NEDİR?
Acaba çikolata kalp için zararlı mı?
Bu
 sorunun yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki 
"evet". Çünkü çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça 
kalorili bir yiyecek. Tabii bu çikolata`nın çeşidine de bağlı. İyi 
kalite çikolata`lar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş
 yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıcadoymuş
 yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını 
yükseltirler. Ancak tüm çikolata`ların kakao yağından yapılmadığını 
unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolata`nın içeriğini okumakta fayda
 vardır.
Çikolata`daki şeker miktarı oldukça yüksektir. İçindeki 
işlenmiş şeker kandaki şeker seviyesini yükseltir ve kilo yapar. 
Diyabetik olanları, çikolata`dan vazgeçemeyen ama şeker almak 
istemeyenler için alternatif olabilir.
Çikolata aynı zamanda uyarıcı 
bir madde olan kafein içerir. 45 gr siyah çikolata 30 mg, sütlü çikolata
 10 mg, 250 gr sıcak çikolata ise 5 mg kafein içerir. 250 gr demli kahve
 135 mg, kola ise 35 mg kafein içerir.
ÇİKOLATA SAĞLIKLI BİR YİYECEK Mİ?
Çikolata
 sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir,
 çinko ve bakır içerir. Ancak tabii ki, çikolata içeriğindeki bol şeker 
ve kalori değeri nedeniyle, sağlıklı yiyeceklerle kıyaslanamaz.
Kaynak:ntvmsnbc.com

Yorum Yapabilirsiniz