Neden Çikolata Tüketmeliyiz ?



Herkesin en sevdiği tatlardan biridir çikolata… Tatlı yiyelim tatlı konuşalım der, misafirlerimize sunarız, sevdiklerimize hediye ederiz, canımız mı sıkıldı veya moralimiz mi bozuk? En çabuk aklımıza gelen kurtarıcı olur çikolata… Yani lezzeti kadar hayatımızdaki yeri de çok önemlidir. Hem en sevinçli hem en sıkıntılı anlarımızın ortağı, yoldaşı olur o…
            Peki hayatımızda bu kadar farklı zamanlarda yanı başımızdan ayrılmayan çikolatayı yeteri kadar tanıyor muyuz? Yoksa çikolata lezzetlidir ama lezzetli olan her şey nasıl olsa sağlıksızdır diye mi düşünüyoruz?
            Çikolata 2000 yıllık geçmişi ile bir tarihi ve birçok kültürü de içinde barındırır. Maya toplumunun kakao için “Tanrıların Besini” dediğinden yola çıkarak, günümüzde olduğu gibi geçmişte de çikolatanın çok değerli olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Bu değerli yiyeceğin dünyaya yayılmasıysa tahmin edeceğiniz gibi çok uzun zaman almamıştır.
            İnsanların ilgisini bu kadar yoğun olarak üzerine çekmeyi başaran çikolata hakkında yapılan araştırmalarında çok sayıda olması aslında şaşırtıcı değil. Yapılan bilimsel araştırmalarda, çikolatanın vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırdığı ve stresli kişilerin bu rahatlatıcı etki nedeniyle çikolataya yöneldikleri saptanmıştır.
            Çikolata ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalardaysa çikolatanın ve hammaddesi olan kakaonun antioksidan öğelerden zengin olduğu tespit edilmiştir. Polifenol adı verilen bu antioksidan öğelerin ise kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser tiplerine yakalanma riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çikolatanın bağışıklık sistemini güçlendireceğine dair veriler de elde edilmiştir. Kan kolesterolünü düşürücü ve kan basıncını azaltıcı etkileri olduğuna dair yapılmış olan bilimsel çalışmalar vardır. Çikolatanın bu olumlu etkilerinin kakaoya bağlı olduğu ortaya koyulmuştur.
            Kakao oranına göre çikolatanın yararlılık oranının yükseldiği doğrudur. Çikolata barlar ortalama %15 civarında kakao içerirken, bitter çikolata da bu oran oldukça yüksektir. Bu nedenle bitter çikolatanın diğer çikolata çeşitlerine göre, daha sağlıklı olduğu ve her gün ortalama miktarlarda bitter çikolata tüketmenin sağlığı destekleyeceği bilinir.
            Çikolata aynı zamanda iyi bir mineral kaynağı olarak kabul edilebilir. Sütlü çikolatalar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum açısından zenginken, çikolata en saf hali ile bile magnezyum ve potasyum kaynağı olarak gösterilir.
            Çikolatanın sağlığa olumlu etkilerinden faydalanmak için günde 30 gram çikolata tüketmeniz yeterli olacaktır. Çikolata seçiminizi bitterden yana kullanmanız daha akılcı bir seçimdir.
ÇİKOLATAYI DAHA SAĞLIKLI HALE GETİRMEK…
-          Çikolata üretiminde light veya yarım yağlı süt ürünleri kullanarak çikolatanın doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin azaltılması
-          Çikolatanın tatlandırıcıların desteği ile hazırlanması sonucunda düşük enerjili çikolataların üretimi
-          Meyveli çikolataların üretiminin artması
-          Çikolatanın besin değerlerinin besin etiketine yazılması halkın bilinçlenmesi açısından önemlidir.

Dyt. Gizem TUTAR

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.